Polskie obiady, czy dania główne słyną z tego, iż składają się z dwóch dań. Pierwszym będzie zupa, a drugim danie mięsne. Mamy wiele przepisów zup, które są gotowane przez wiele pokoleń. Najpopularniejszy w polskiej kuchni jest rosół, flaki, żurek, zupa ogórkowa, pieczarkowa lub grzybowa, zupa kapuśniak, barszcz biały i czerwony, zupa jarzynowa, zupa szczawiowa, zupa pomidorowa, i zupa ogonowa. Zupy powstają na bazie warzyw, bulionu, jak również dobrze dopasowanych przypraw. Są smaczne i z pewnością sycące. W niektórych rodzinach zupa przygotowywana jest na przemian z drugim daniem. Zupy gotujemy na mięsie lub kościach mięsnych. Są wtedy smaczniejsze, i bardziej tłuste. Mamy także zupy mleczne, które jemy na śniadanie, jak również zupy owocowe znakomicie zdające egzamin w cieplejsze dni. Zupy owocowe są gotowane z wiśni, porzeczek, czy innych owoców. Po ugotowaniu są studzone, i jedzone z makaronem. Jest to świetni letni obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zupy kwaśne tj. zupa szczawiowa, ogórkowa, pomidorowa, czy z kiszonej kapusty jest znakomitym urozmaiceniem obiadu. Z kolei rosół, czy flaki, mogą być pomysłem na niedzielny lub świąteczny obiad jedzony w większym gronie rodziny.