Zupa grzybowa to jedna z najlepszych zup, którymi można się delektować. Nie mamy na myśli wcale tych sproszkowanych propozycji zupy grzybowej, ale te naturalną, którą przygotowuje się ze świeżych lub wysuszonych grzybów leśnych. Bardzo dobrze smakują w takiej zupie grzyby takie jak: maślaki, prawdziwki, podgrzybki. Przygotowanie prawdziwej zupki grzybowej nie zajmuje wiele czasu, ale jest naprawdę, na co czekać. Wystarczy przygotować grzyby, kostki bulionowe, cebulkę, włoszczyznę (może być mrożona) śmietanę i masło. Bulion trzeba ugotować. Cebulę najlepiej podsmażyć na patelni. Do bulionu wrzucić tak samo przysmażone na maśle grzyby i włoszczyznę. Trzeba doprowadzić wywar do wrzenia, dodać przyprawy, pieprz, sól i inne według uznania. Pod koniec gotowania rozpuścić łyżkę masła i dodać śmietanę. Trzeba pamiętać, że śmietanę dodaje się do zupy, kiedy już od paru minut stygnie, jest zdjęta z gazu, w innym wypadku śmietana może się zwarzyć, co będzie nieestetycznie wyglądało. Taka zupka będzie aromatyczna i smaczna, można ją podać z pieczywem, najlepiej razowym.