Frytownice elektryczny, oraz frytownice gazowe, to dwa główne typy frytownic gastronomicznych. Każdy z nich ma swoje wady, oraz zalety, a wybór danego typu, zależy od oczekiwań każdej, indywidualnej osoby, oraz potrzeb danego lokalu. Jeżeli idzie o sposób, czy jakość przygotowywanych potraw, nie ma tutaj jakichś specjalnych różnic – oba rodzaje frytownic idealnie się do tego nadają. Czym więc różnią się te dwa typy? Naturalnie, jak wskazują ich nazwy, sposobem dostarczania energii. Obecnie, w Polsce, gaz jest tańszym surowcem niż prąd, toteż frytownice gazowe, na dłuższą metę stanowią lepsze rozwiązanie, niż frytownice elektryczne. Nie zapominajmy jednak, że podczas procesu spalania, podczas użytkowania frytownic gazowych zabierany jest tlen, dlatego też ten typ frytownic wymaga naprawdę dobrego systemu wentylacji w lokalu. Większość lokali wyposażona jest natomiast jedynie w wentylacje wywiewną – okapy, które odprowadzają opary, jednak, jest to za mało, przy użytkowaniu urządzeń gazowych o dużej mocy, takich jak frytownice gazowe. Nie chodzi tutaj już o ryzyko wybuchu gazu, ponieważ nowoczesne urządzenia są przed tym skutecznie zabezpieczone, ale o sam fakt tego, że długotrwała praca z frytownicami gazowymi bez odpowiedniej wentylacji może doprowadzać do omdleń. Frytownice elektryczne z kolei, są droższe w eksploatacji, jednak nie wymagają praktycznie żadnych dodatkowych przystosowań w lokalu.