To jeden z najlepszych potraw hiszpańskiej kuchni. Tortilla to nic innego jak placek, w placków. W pojęciu bardziej przypomina naleśnik. Tak naprawdę to istnieje wiele rodzajów tych placków, które różnią się składem, farszem czy sposobem przyrządzania czy nawet podania go. Tortilla ma nawet swój powieściowy wymiar, gdyż została ujawniona w powieści Don Kichot, gdzie stanowiła ulubioną potrawę Snacho Pansy. Przyrządza się ją w różny sposób. Przede wszystkim ma się na uwadze warzywa. Tradycyjna tortilla chłopska, podawana będzie z cebulą, boczkiem, ziemniakami i jajkiem- potem wszystko musi zostać podsmażone na patelni na wzór omletu. W kuchni meksykańskiej tortilla ma właśnie wymiar naleśnikowy, w którą zawija się farsz, mięsny czy warzywny. Meksykańska wersja tortilli jest zrobiona z mąki pszennej z dodatkiem wody i odrobiny soli, jest to bardzo prosty przepis. Taki placek pszenny wypiekany jest na specjalnych patelniach. Tortille zwykle podawane są w formie specjalnych potraw takie jak tacos. Powinny być podawane na ciepło, gdyż po ostygnięciu przybieraj a formę gumowatą.

mamaenter.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here