Jeżeli istnieje kuchnia profesjonalna pod względem stosowania profesjonalnych czynników służących do przygotowania potrawy, to nie powinien nikogo dziwić fakt, że możemy w tym przypadku wyróżnić przeciwstawny termin ,czyli terminologię amatorskiej kuchni. Zajmijmy się w tym wypadku wszelkiego rodzaju czynniki dotyczące bezpośrednio przygotowywania potraw. Amatorska sztuka kulinarna to w tym narzeczu bardzo często spotykany termin. Oczywiście nie chodzi nam tutaj o spotykanie go w restauracjach, gdyż w takich miejscach nie ma miejsca na amatorkę. Tutaj wszystko musi być dopięte na ostatni guzik. W przeciwnym wypadku po prostu nie utrzymamy danie restauracji i jej dobrego imienia. W takim przypadku nie powinien dziwić fakt, że jest to bardzo ważne oraz bardzo często wykorzystywane. Kuchnia amatorska jest bardzo ważna. W tym przypadku oznacza ona bezpośrednio wszelkiego rodzaju próby przygotowania pokarmu, niestety często próby są nie udane. Mimo to, nie można się tym zrażać. Małe porażki każdemu mogą się przydarzyć.