Co jeść przy cukrzycy? Podstawy diety diabetyka

Cukrzyca to podstępna choroba, która może rozwijać się w ukryciu przez wiele lat. Do zdiagnozowania schorzenia dochodzi najczęściej wtedy, gdy objawy ze strony organizmu są już dokuczliwe.
Cukrzyca jest chorobą nieuleczalną, trwającą już do końca życia, a nieleczona i niekontrolowana niesie ze sobą wiele nieprzyjemnych, a nawet zagrażających życiu powikłań.

Świeżo zdiagnozowani diabetycy zastanawiają się, jak od momentu diagnozy zmieni się ich życie, czym się leczyć, co jeść przy cukrzycy?

Pierwsze, co przychodzi do głowy, gdy myślimy o tym schorzeniu, to zastrzyki z insuliny. Tak naprawdę jednak nie każdy rodzaj choroby wymaga leczenia insuliną. Zależy to również od stopnia zaawansowania cukrzycy. Im wcześniej wykryta, tym lepsze są rokowania, dotyczące jej rozwoju.

Niezależnie od tego, czy diabetolog zaleci kurację insuliną lub lekami doustnymi, podstawą leczenia jest zawsze odpowiednia dieta.

Nasuwa się więc oczywiste pytanie; co jeść przy cukrzycy?

Przede wszystkim należy jeść posiłki w niedużych odstępach czasu, najlepiej pięć posiłków w ciągu dnia.

Z diety chorego bezwzględnie trzeba wykluczyć cukier oraz wszelkie słodzone napoje, a także solone przekąski.

Podstawą diety cukrzyka będą warzywa. To na nich powinien opierać się jadłospis.

Zalecane jest również spożywanie naturalnego ryżu i wszelkiego rodzaju kasz. Najlepiej ugotowanych na sypko. Unikać natomiast należy tłustej okrasy z masła. Zabronione są także wszelkie smażone na tłuszczu potrawy.

Przykładowy obiad powinien składać się z porcji warzyw, uzupełnionych np. kaszą gryczaną oraz kawałkiem piersi z indyka, upieczonej w piekarniku.

naszauroda.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCo na urodziny?
Następny artykułJaka dieta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here