Grube, rosnące w przyziemnych rozetach liście aloesu mogą nie tylko zdobić mieszkanie, ale i leczyć nasz organizm. Aloes stanowi bowiem bogactwo witamin z grupy B, A, C i E, a co za tym idzie – wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. W liściach nie brakuje też minerałów, w tym wapnia, magnezu, selenu, cynku czy potasu. Liczne właściwości prozdrowotne aloesu wynikają też z zawartości aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które determinują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Działanie tego sukulentu jest szeroko znane – preparaty z aloesem znajdziemy w aptekach, sklepach zielarskich i drogeriach. Możemy też wykorzystać liście z samodzielnie wyhodowywanej rośliny, wówczas wystarczy nasłonecznione stanowisko i piaszczysto-gliniaste podłoże. Jednak zanim zdecydujemy się na uprawę, poznajmy najważniejsze właściwości prozdrowotne aloesu.

Aloes jest adaptogenem

Adaptogeny to leki pochodzenia roślinnego, które wzmacniają umiejętność radzenia sobie ze stresem. Warto po nie sięgać zwłaszcza w stanach traumatycznych, gdy często towarzyszy nam lęk i czujemy się wyczerpani psychicznie.

Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego

Sok z aloesu to znane od setek lat remedium na problemy żołądkowe – świetnie oczyszcza układ pokarmowy i wspomaga trawienie, ponadto zmniejsza objawy refluksu. Aloes dba o mikroflorę jelitową, stanowi też skuteczny lek na trudności z wypróżnianiem. Uważa się też, że sok z aloesu może zwalczać pasożyty przewodu pokarmowego.

Pielęgnuje i regeneruje skórę

Właściwości zdrowotne aloesu są szeroko wykorzystywane przez przemysł kosmetyczny. Ten naturalny kosmetyk stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra staje się bardziej elastyczna i gładsza. Wyciąg z aloesu wspaniale regeneruje tkankę, przyspieszając gojenie oparzeń, owrzodzeń, otarć i zmian łuszczycowych. Aloes wykazuje również działanie przeciwbólowe, dlatego można stosować go jako okład na rany i ukąszenia owadów.

Wspiera układ odpornościowy

Wielocukry znajdujące się w liściach aloesu stymulują działanie komórek inicjujących odpowiedź odpornościową organizmu, tzw. makrofagów. Sok aloesowy zawiera także silne antyoksydanty (m.in. witaminę E), przez co zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za degenerację DNA komórek, proces starzenia, miażdżycę i nowotwory. Z racji właściwości przeciwgorączkowych, warto mieć go pod ręką również w czasie przeziębień i grypy.

Ma zdolności detoksykujące

Aloes zawiera wielocukry, które łączą się toksynami (np. metalami ciężkimi), w rezultacie ułatwiając ich wydalenie z organizmu. Picie soku aloesowego pomaga oczyścić kosmki jelitowe, dzięki czemu lepiej przyswajają wartościowe składniki odżywcze. Detoksykujące właściwości zdrowotne aloesu uwidaczniają się także w sprawniejszej pracy nerek i wątroby, a także w lepszym wyglądzie skóry.

Zmniejsza stany zapalne

Dzięki zawartości prostaglandyn o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym, zaleca się stosowanie okładów z aloesu w schorzeniach reumatycznych (np. gośćcu).  Aloes może poprawić elastyczność i ruchomość stawów, a co za tym idzie – podnosi sprawność osób cierpiących na schorzenia układu ruchu.

Zwalcza zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze

Właściwości zdrowotne aloesu wynikają również ze zdolności do pobudzania aktywnych przeciwciał, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów – wirusów, bakterii i grzybów. Działanie antybakteryjne aloesu jest na tyle skuteczne, że jego ekstrakt wykorzystuje się do produkcji antyperspirantów.

Aloes jest wyjątkowo dobroczynnym sukulentem, który w dodatku pięknie prezentuje się w doniczce. Warto jednak pamiętać, że preparaty z aloesu mają silne działanie, dlatego osoby chore powinny skonsultować ich przyjmowanie z lekarzem. Nawet jeśli jesteśmy zdrowi, nie powinniśmy spożywać aloesu w dawkach większych niż zalecane przez producenta. Przedawkowanie może bowiem doprowadzić do utraty elektrolitów, których niedobór powoduje zaburzenia pracy serca i drżenie mięśni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here