Pojęcie takie jak kulinaria wiąże się między innymi z różnymi sposobami w zakresie przetwarzania produktów spożywczych – zarówno tych pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Zdecydowanie najbardziej rozpowszechnionym takim sposobem jest obróbka termiczna – tutaj wymienić należy kilka czynności takich jak gotowanie, smażenie, duszenie oraz pieczenie. Mówiąc najogólniej, jest to poddanie żywności działaniu wysokich temperatur, w wyniku czego zmieniają się ich właściwości. Produkty spożywcze obrabiane w taki właśnie sposób zmieniają nie tylko swój wygląd, ale zyskują również nowe smaki. Każda kuchnia – bez względu na to czy domowa, czy profesjonalna – z obróbki termicznej korzysta. To jeden z podstawowych sposobów przygotowywania posiłków. Ponadto jest to niezbędne, ponieważ mnóstwo rzeczy nie nadaje się w ogóle do jedzenia w stanie surowym. Ugotowanie ich czy usmażenie jest niezbędne. Do obróbki termicznej służą rozmaite urządzenia, narzędzia etc. – innych używa domowa kuchnia, innych zawodowa.

lifebox.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSmak Przyszłości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here