Ludności na całym świecie nieustannie przybywa, a to zaczyna powodować problemy żywnościowe. Po prostu zaczyna nie starczać żywności naturalnej i to doprowadziło do powstania nowej gałęzi przemysłu, czyli chemii gospodarczej. Niezależnie od tego jaka jest kuchnia w danym kraju to zawsze będą tam potrzebne składniki, które występują np. Tylko w jednym rejonie świata i to dość rzadko. Pojawia się także problem psucia się żywności. Jedzenie produkowane na jednej półkuli często transportowane jest nawet na koniec drugiej półkuli ziemi. Transport trochę trwa i dlatego człowiek nauczył się konserwować żywność. Do zdecydowanie najstarszych sposobów konserwowania żywności należą metody oparte na stosowaniu substancji osmoaktywnych. Najczęściej wykorzystuje się procesy wywołane dodawaniem cukru oraz soli kuchennej. Wiadomo jednak, że sól dzięki niższej masie cząsteczkowej i zdolności dysocjacji może lepiej hamować rozwój drobnoustrojów niż cukier. Najbardziej typowymi produktami, które są dziś konserwowane poprzez sól są śledzie oraz warzywa. W innych przypadkach najczęściej stosuje się sposoby bardziej sztuczne, które niestety mogą wpływać na smaki tych rzeczy.

marszniemilczenia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here